2010. október 17., vasárnap

Háztáji zsíros kenyér gömörcös öntettel

Alex nevű kedves olvasóm kért meg, hogy osszam meg vele a zsíros kenyér elkészítési módját. Sokan azt hiszik, hogy csak fogunk egy szelet kenyeret, és megkenjük zsírral. Ez kérem nagy tévedés! Ahhoz, hogy kellően kifinomult ízvilágot kapjunk végeredménynek, szükség van némi praktikára is. Hát ezt szeretném megosztani veletek kedveskéim!

Hozzávalók:
  • egy rokolyányi zsír (lehetőleg Barcy Schmalz)
  • két pallér kenyér
  • egy pelyványi gömörc
  • két marék csombék
  • 200 szem őrölt plasbák

Elkészítés:
Az egyik szelet kenyeret áztassuk gömörcbe, és tegyük félre. Amíg ázik, addig a másik szeletet nyílt lángon egy pillanatra alaposan átpirítjuk. Azon melegében gyorsan kenjük meg a zsírral, és szórjuk meg plasbákkal (ízlés szerint egy csipettel vagy egy marékkal). Vegyük ki az előzőleg gömörcbe áztatott kenyeret, és facsarjuk ki a levét egy kisebb edénybe. Ez lesz az öntet, amit a zsíroskenyérrel tunkolni lehet. Ezután a beáztatott szeletet ki is dobhatjuk, vagy feltálalhatjuk egy kevésbé kedvelt személy számára. Az öntetbe ízlés szerint vághatunk a csombékból két, vagy három szekercényit. Vigyázat! Szilícium érzékenyek ne tegyenek bele csombékot, mert keresztallergia jöhet létre, és tüszős ragya-gyulladást kaphatnak. A kenyeret, és az öntetet jó alaposan tálaljuk. Kiválóan alkalmas reggeli gyanánt, illetve könnyű előételnek.

2 megjegyzés:

  1. Kedeves Marika! Köszönöm a receptet, istennő vagy!
    Csók: Alex

    VálaszTörlés
  2. Szívesen aranyom!
    Remélem a kis feleséged meglesz vele elégedve!

    VálaszTörlés