2011. március 1., kedd

Zsírral töltött jérce, kamillás szószban

Hozzávalók:
  • négy pugatov szárított kamillasziklevél
  • egy könyöknyi friss kamillavirág
  • két féltégelynyi kamillás testápoló
  • egy merőkanál körömvirágzsír
  • két véka alomzsír
  • egy csipet pacalpusztai pendelyzsír
  • egy közepesen megtermett jérce
  • fél pukedli ánizsgolyó

Elkészítés:
Tegyük a hozzávalókat a hűtőszekrénybe. Amíg a jérce a hűtőben hűl, készítsük el a tölteléket. Egy gyanúsan közepes edénybe tegyük bele az alomzsírt, és kezdjük egyenetlenül kevergetni. Fontos a váltakozó sebesség, mivel ettől lesz igazán sima az edény fala. A gyorsabb rángások közben lassanként adjuk hozzá az egész pacalpusztai pendelyzsírt. Ha nem pacalpusztai, akkor két részletben adjuk hozzá egyszerre, így nem rontja el a töltelék ízét. Ha már kezdünk fáradni adjuk hozzá az ánizsgolyókat is. Ha esetleg nem lenne kéznél, akkor naftalinnal is helyettesíthetjük. Fedjük le az edényt a kötényükkel, és hagyjuk magányosan állni a sarokban. A jérce belsőségeit a család férfitagja segítségével távolítsuk el. Ha esetleg mi lennénk az, akkor bízzuk meg vele a szomszédot. Mire végez, addigra már bizonyára megsajnáltuk a sarokban szomorkodó tölteléket. Tegyük is az asztalra, és körömnyi gulacsokban kezdjük beletölteni a jércébe. Másnap, mikor már végeztünk tekerjük körbe celofánnal a megtöltött jószágot, hogy sütés közben ne szökjön ki belőle a kiváló aroma. Tegyük egy kisebb tepsibe, és tegyük fel sülni a gáztűzhelyre. Amíg a jérce pirul elkészíthetjük a kamillás szószt. Ez igen egyszerű, csak az összetevőkre van hozzá szükség. Egy kis tálba tegyünk két féltégelynyi kamillás testápolót. Ehhez keverjük hozzá a kamillaszikleveleket. Aki olyan mint én, és nem érzi elég zsírosnak a szószt, az tehet hozzá egy adag körömvirágzsírt is. Ha égett műanyag szagát érezzük, akkor kész van a jérce. A ráégett celofánt megpróbálhatjuk levakarni róla, de szerintem így még finomabb a bőre. A kamillás szósszal leöntve, apró egyenletlen szeletekben tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. 30 éves Rocker vagyok aki ráadásul egészségesen, vegetáriánusán él. Nem lehetne növényi olajokat használni vagy rámát? Esetleg valami vega leves? HE?

    VálaszTörlés
  2. Jaj gyermekem, ne hidd, hogy a margarin olyan egészséges! A múltkor olvastam a TV-ben, hogy azt hidrogénből készítik. Na még ilyet! Én bizony nem eszek semmi ilyesmit, semmi pénzért le nem cserélném a jól bevált zsíromat. Neked is csak ajánlani tudom, hiszen a zsír gondoskodik arról, hogy a tested olajozottan működjön. Ha esetleg innál valamit, akkor csak ajánlhatom édesanyám félhájas zsírsörét.

    VálaszTörlés
  3. Hát ebbe már én is belesózok.
    Igen is helyet állóak a receptek.
    Ez a blog nevébe is benne van vagy mi a szösz!( Zsíros receptek)
    Ön Te Rocker, meg tudd meg a zsír ócsóbb mint a margarinok, az olajozókról meg nem is beszéve.
    Ez nem egy vega blog vagy diétás clubb!

    VálaszTörlés