2011. április 7., csütörtök

Forrázott zsír nyelvpecsenyével

Hozzávalók:
  • egy kosár menyétnyelv
  • két könyöknyi bölcsőzsír
  • egy csipetnyi kalmárzsír
  • 3/7-ed szűrőnyi farkasbélteleki fűszerkeverék
  • fél kád fürdővíz

Elkészítés:
Ez egy igen egyszerű recept, amit bárki elkészíthet otthon, ha megvannak a hozzávalók. A kosárból vegyünk ki három menyétnyelvet, a többit pedig dobjuk ki. A három nyelvet egy határozott mozdulattal tegyük rá a vágódeszkára. Vigyázzunk, nehogy megszokásból felszeleteljük őket. Szórjuk meg őket alaposan a farkasbélteleki fűszerkeverékkel. Sajnos azt nem tudom, hogy milyen fűszereket tartalmaz, hiszen generációk óta őrzik a receptúra titkát. Ha esetleg nem tudnánk vásárolni belőle, akkor elég ha megsózzuk. Egy lábast fordítsunk a tetejére, és az alját kenjük meg bölcsőzsírral. Erre azért van szükség, hogy a finom menyétnyelvek ne legyenek gázízűek. Fordítuk vissza a lábast, és a maradék bölcsőzsírt dobjuk bele. A nyelveket is tegyük bele, de azt már óvatosan, hiszen nem akarjuk,  hogy a finom nyelvek kicsusszanjanak belőle. Ha már mind benne vannak, tegyük fel a lábast sülni. Amíg a nyelvek pironkodnak készítsük el a forrázott zsírt. Egy másik lábasba merjünk 23 merőkanálnyi fürdővizet, és tegyük fel azt is a gáztűzhelyre. Egy sarpenyőbe tegyünk szűrőt, és abba óvatosan helyezzük bele a kalmárzsírt. Vigyázzunk, nehogy átpréseljük az értékes zsírfalatokat a szűrőn nagy igyekezetünkben. Figyeljük meg a fürdővízzel teli lábast. Ha bugyogó hangot hallunk belőle, akkor gyorsan kapjuk le a gázről, és forrázzuk le vele a kalmárzsírt. A serpenyőből kifolyt víz valószínűleg eloltotta a gázrózsát, ezért ezeket gyújtsuk be megint. Ha elektromos tűzhelyet használunk, akkor valószínűleg zárlatot kap a zuhazagtól. Ezzel készen is vagyunk. A finom szárazra sült menyétnyelveket az omlós forrázott zsírral bármennyire tálaljuk. Evés után ne felejtsük el elzárni a gázt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése