2014. április 12., szombat

A sirályfesztivál esete - 3. nap

Nem csoda, hogy Bendegúz izgatott volt, hiszen ő is tudta, hogy másnap lesz a sirályfesztivál fénypontja: a sirályszépségverseny. Ilyenkor méri össze madarait a magyarországi sirálytenyésztők színe és fonákja. Mivel Bendegúz nem akart elcsitulni kértünk a portáról egy loccsintásnyit a czibeti szárnyaspálinkából. Ez az ital egy helyi nevezetesség, amit a madarak elhullatott tollaiból erjesztenek. Ne féljetek kedveseim, Bendegúz úgy megkótyagosodott tőle, hogy azonnal bedőlt a tumbocska  mellé. Ezután végre mi is nyugovóra térhettünk.
Másnap Bendegúzzal kiegészítve ismét bementünk a városba, ahol sok érdekességet láttunk. Eljött például egy szomszédos településről Parajz Iván, a népi gyógymódok szakavatott áhítója. Civilben a perselygyárban dolgozik, de szabadidejében a hályogvetés ősi mesterségét műveli. Bizony kedveseim, amikor még nem voltak ezek a lézerek, meg operátorok, akkor csak a hályogvetőkre számíthattak az emberek, akiknek ellepte a szemét a homály. Iván azt is elárulta, hogy a pult alatt hályogfeltétellel is foglalkozik, és hogy sokakat százalékoltak le az ő szakértelmének köszönhetően.

Mivel már 15 percet elnézgelődtünk, gyorsan a sirálysátor felé vettük az irányt. Éppen időben értünk oda ahhoz, hogy jóval a kezdés előtt ott legyünk. Már egy-két sirályt felsorakoztattak a gazdái, és el is kezdték cicomázni őket. Ahogy elnéztem őket így is elég szegényesen néztek ki. Ekkor támadt Misikémnek az a zseniális ötlete, hogy nevezzük be Bendegúzt a sirályszépségversenyre. Én mondom nektek kedveseim, a prófécia beszélt belőle! Azonnal fel is kerestük a szépségverseny szervezőjét, aki kisebb huzavona után beleegyezett a dologba, miután megemlítettem neki hogy ismerem Püspökfal Lillát. Tudjátok az ilyen kis községekben mindenki ismer mindenkit, a szervező úr is találkozott már egyszer Lillával a fodorhevesi temetőbe menet. El is kezdett mesélni az esetről, de annyira vonaglottan beszélt, hogy Misikémnek azt mondtam, vigye csak vissza Bendegúzt a sirályoknak fenntartott öltözőhöz. Akkor még egyikünk sem sejtette, hogy micsoda galiba lesz ebből, de hogy mi is történt azt majd Misikém elmeséli az ő webnaplójában.

 Bendegúz bevetésre készen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése