2010. november 25., csütörtök

Túrós padlás tokaszalonnával

Ez egy nagyszerű recept, ami főleg padlásban gazdag vidéki községekben kedvelt.
 
Hozzávalók:
  • egy vályú zsíros tokaszalonna
  • 5/13 kiló libatúró
  • négy szelet bézsliszt
  • egy közepes padlás
  • egy szakajtó talléros zsír
  • hat csipet tehénköröm

Elkészítés:
Fogjunk egy nagy serpenyőt, és tegyük bele a talléros zsírt. Helyezzük a gáztűzhelyre, és hagyjuk a zsírt kicsit megolvadni. Amikor már szépen perzselődik tegyük bele a tokaszalonnát, és állítsuk alacsony lángra. Amíg a szalonna puhul, készítsük elő a padlást. Alapoan söpörjük ki, fontos, hogy ne maradjon benne semmi disznóság. Mire ezzel végzünk a szalonna már minden bizonnyal nyúlósra sült. A tölteléket a libatúró, a bézsliszt, és a tokaszalonna segítségével állíthatjuk elő. Az egészet öntsük a kötényünkbe, és jól gyúrjuk össze.  A szépen megpucolt padlást töltsük meg ezzel a zsírban gazdag töltelékkel. Fontos, hogy ne hagyjunk benne kitöltetlen részeket, mert azokban apró állatok telepedhetnek meg. Ha készen vagyunk, akkor már csak a díszítés van hátra. Erre kiválóan alkalmas a tehénköröm reszelék, ami még finomabb, ha felhasználás előtt fapapuccsal apróra őrüljük.

4 megjegyzés:

  1. Csókolom Mária néni, szeretnék érdeklődni, valami karácsonyi finomságról lesz recept?

    VálaszTörlés
  2. Persze kedveském, többről is! Ez már csak így van, karácsony táján folyton süt-főz az ember. Hozzám is el fognak jönni a lányomék, és az unokámnak, a kis Ödönnek bizony feneketlen a bendője! Persze engem se kell félteni, hiszen sok zsíros finomságot fogok készíteni neki.

    VálaszTörlés
  3. még egy kérdés :) receptet lehet-e beküldeni? :)

    VálaszTörlés
  4. Hát persze virágszálam! Kénytelen voltam Ungvári Igor segítségét kérni, aki kitette nekem oda jobb oldalra a postaládám címét. Oda nyugodtan küldhetsz receptet kedveském.

    VálaszTörlés