2010. december 12., vasárnap

Zsírgli

A bejgli mindig is megosztotta az embereket, van aki a mákost, van aki a dióst szereti. Drága jó édesanyám egy harmadik tölteléket használt, ami az egész család kevence volt - ez a zsír. Én is gyakran készítem karácsonykor, hiszen a lányom ilyenkor ellátogat hozzám a kis Ödönnel, aki szereti a tápláló ételeket.

Hozzávalók:
  • egy vájling buzogányliszt
  • két lapát vadgesztenyedara
  • három süteményvillányi mészkő
  • négy font palánkzsír (vagy tekenőzsír)
  • öt marik vízpárna
  • hat pohár csukamájolaj
  • hét gram püffesztő
  • nyolc csepp pagodakrém

Elkészítés:
Fogjunk megy egy edényt, és kenjük ki egy kanál csukamájolajjal. A többit nyugodtan kiönthetjük. Szórjunk az edény köré lisztet, hogy ne csúszkáljun. Ezek után következhet a sütemény tésztája.
Öntsük a vágódeszkára a maradék buzogánylisztet, és facsarjunk rá a vízpárnákból. Kezdjük el gyúrni, hátha összeáll. Ha mégsem lenne így, ami igen válószínű, akkor adjunk hozzá a mészkőből, az majd összetartja. Ha már szép csomós akkor gyúrjunk hozzá a püffesztőből. Az így elkészült tésztát tegyük egy műanyag edénybe, fedjük le celofánnal, és tegyük a hűtő tetejére.
A töltelékhez fogjuk a zsírt, és keverjük össze a gesztenyedarával. Az édeskés és a sós íz kiválóan harmonizál majd az elkészült süteményben. Előfordulhat, hogy a töltelék túl ízetlen. Ez megeshet, ha nem elég zamaros a buzogányliszt. Ekkor feljavíthatjuk a tölteléket egy kis terpentinnel. Vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba, mert az elronthatja a töltelék ízét.
Mire elkészülünk a tészta már biztosan jól felpüffedt. Vágjuk földhöz, hogy jól kilapuljon. Tegyük vissza a tésztát az asztalra, és vigyük fel rá a tölteléket. A szélére ne tegyünk túl sokat, mert az úgyis kibugyog. Tekerjük fel a tésztát, és kenjük meg egy kis pamaccsal pagodakrémmel. Az így elkészült süteményt helyezzük a sütőbe, majd 173 percig süssük 503 °C-on. Ha szép mókusbarnára sült, akkor el is készültünk, és tálalhatjuk az ünnepi süteményt.

1 megjegyzés: