2011. január 29., szombat

Békaszőlő fodorhájjal

Hát kedveskéim, mint mondtam szegény Bendegúz beteg lett, elkapta a rojtos csirkehimlőt. Buhám Béla doktor úr fel is írt neki pár orvosságot. Persze a gyors gyógyuláshoz fontos a jó közérzet, ezért elkészítettem Bendegúz kedvenc ételét

Hozzávalók:
  • egy kantárnyi bodros békaszőlő
  • fél szelet tokmány
  • két bödön ógyarmati zsírpép
  • másfél merőkanál rábacukor
  • tíz köröm mogyoró
  • egy halom pékpor
  • két mordály vízköpület

Elkészítés:
Egy előre eltett tálat vegyünk ki a szekrényből, és nézzük meg alaposan. A köret elkészítési módja a következő. Öntsük a pékport, a rábacukrot és a vízköpületet az előbb említett edénybe. A mogyorót őrüljük 1 cm nagyságú szemcsékre, és tegyük azt is bele. Fedjük le az edényt a kötényünkkel, és rázzuk jól össze a tartalmát. 20-25 perc rázás általában elég szokott lenni neki. Tegyük félre a köretet és feledkezzünk meg róla. Bő mosogatólé alatt tisztítsuk meg a békaszőlőt. Mosatlanul semmiképp se használjuk fel, mert tele lehet mindenféle ártalmas makroorganizmussal. A zsírpépet tegyük egy tálba, és négyzetes mozdulatokkal keverjük fodrosra. Ha göbök jelennek meg benne, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég jól elkevertük. A tokmányt satuban préseljük köröm vastagságúra, és hajtsuk kétszer ketté. Minden hajtáskor kenjük meg jó vastagon hájjal. Ezt ismételjük egészen addig, míg kockaalakú nem lesz. Az így kapott képződményt, mikrosütőben 1100W-on 4 másodpercig süssük. Ha kész szórjuk meg jó alaposan bodros békaszőlővel. Jó étvágyat kívánok! (Ha esetleg mégis eszünkbejutna a köret, akkor abból is bátran fogyaszthatunk mellé.)

2 megjegyzés:

  1. Nem olvastam minden receptet... De... hmmm... Hát ön biztos jobban készíti el őket mint mi!

    VálaszTörlés
  2. Hát kedveském, ami igaz, az igaz. A receptekben előfordul pár régies mértékegység, de nem is csoda, hiszen az én változatomat Kasvakné Bögöly Borbála fordította 1953-ban. Azért remélem, hogy ti is el tudjátok őket készíteni a nehézkes nyelvezet ellenére.

    VálaszTörlés