2011. március 11., péntek

Zsindelyes káposzta zsírgócokkal

Ezt az igen régi receptet Panangin Patrik mesterszakácstól lestem el a konmyhaasztal alól.

Hozzávalók:
  • egy pakondekli zsindelygranulátum
  • két lebeny pralinézsír
  • egy köhintésnyi sólettpor
  • négy malom pernye
  • egy kis ordasbor
  • fél csésze köpült bajzánó
  • fél gram almáriumi hurkabél
  • egy kupacs sarlósi sanyarú káposzta

Elkészítés:
A zsidelygranulátomut tegyük a mikrohullámú sütőbe, és 2500W-on 1 másodpercig melegítsük. A tányérról öntsük egy másikba. Ha még kicsit göbörcös, egy villa nyelével dancoljuk szét. Ehhez adjuk hozzá a hurkabelet, és a bajzánót. Ezeket elkeverhetjük, ha gondoljuk, de az étel megfelelő ízéhez kinyeréséhez bármelyik mód megfelelő. Az így elkészült zsindelyes tölteléket töltsük a káposzta köré. Egy nagy fazokba merjünk vizet a csapból, és öntsünk bele egy csipet ordasbort. Óvatosan helyezzük bele a káposztákat, és a róla lehullott tölteléket. Gyújtsunk alá, és hagyjuk rotyogni. A zsírgócok elkészítése meglehetősen egyszerű. Egy fedőbe szórjunk sólettport, és pernyét, majd tüsszentsük ki. Ami leülepedik, azt használhatjuk az ételben is. Tegyünk bele egy lebernyegni pralinézsírt, és párszor forgassuk körbe. Ha észak felé néz, akkor tegyünk bele a maradék sólettport és pernyét. Gyúrjuk kis gulacsokká, majd megint az egészet egybe. Ha kész, akkor ismét szaggassuk kis gulázdákká. Ezeket a kis gócokat infralámpával pirítsuk meg. Átlagos teljesítmény mellett 2-3 nap elég hozzá. Az addigra szétfőtt káposztát, és a töltelék maradványait a zsírgócokkal együtt tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Nahát aranyom, először nem is értettem, hogy miről beszélsz, aztán Ungvári Igor elmagyarázta, hogy a blog az a webnapló. Bizony ám, én se maradok ám le a fiataloktól, igyekszem minél több tudást szerezni ezekről a modernekről. Ezen a webnaplón teszem közzé zsíros, és zsírból készült ételeimet, hogy a fiatalok is egyenek valami normálisat. A zsír az élet forrása, hogy Barcy Schmalz mondogatta. Azóta is az ő zsírját használom, ha csak mást nem.

    VálaszTörlés
  2. Hát csakis helyeselni tudom írásod kedves Mária.
    Manapság már csak az Update puding,rúdi,túró,meg vaj.
    Meg a másik a fitnes.Azt hiszik a fiatalok az a menő.Pedig 1 jó vastagon kent zsíros kenyér!, vagy a másik a füstölt szalonna veres hagymáva!
    Megnézném 1 fitnestű,vagy update -tó tudna-e valamék kaszáni egéssz nap!
    Na meghogy koleszterongy megnő. Na meg hát ha dógozik az ember nem ragad rá az a koleszterongy.
    Maximum az atléta keményszik meg az izatságtu a napsütötte tájon.

    VálaszTörlés
  3. Kedves János, végre valakinek a józan ész beszél a szájából! Emlékszem drága édesapám, Hirtling Elemiás, mindig azt mondogatta, hogy nincs olyan baj, amit egy jó zsírpörcös kenyér, és egy korsó félzsíros sör meg ne oldana. Sajnos pár évre rá könyökmegnagyobbodása lett. A kitartó kúra ellenére a könyöke nem lett kisebb, így végül már csak kinyújtott karral tudta tartani a korsót, meg a kenyeret. Végül átszoktatta magát a másik kezére.

    VálaszTörlés