2012. november 18., vasárnap

Kenesei párkánypörkölt bőséges zsírjában

Hozzávalók:
  • két nyitásnyi ablakesszencia
  • egy közepes méretű kenesei párkány
  • egy tubus pajorpüré
  • három marék martaléksó
  • egy vaskos kalmárhagyma
  • fél adag gyomlált gümjong zsír
  • egy ízléses terítő és konyharuha

Elkészítés:
Helyezzük a párkányt egy mahagóniasztalra, egy recés élű késsel próbáljuk meg kettévágni. Mivel nagy valószínűséggel nem fog sikerülni, kérjük meg kedvenc ezermesterünket, hogy fűrésszel vágja tetszőleges darabokra nekünk. Az összekaristolt asztalt terítsük le a terítővel, majd tegyünk rá egy tálcát, arra pedig a párkányszeleteket. A tálca mellé nyomjunk ki egy jó nagy gubics pajorpürét. Egy kés hegyével vegyünk el belőle egy keveset, és kenjük rá az egyik párkányszeletre. Ezt a műveletet ismételjük meg az összes szelettel, kivéve az utolsót. Kis habozás után arra is kenjük rá a pajorpürét. Ezek után már nincs más dolgunk, mint folytatni a főzést. Fogjuk az ablakeszenciát, és ne nyissuk ki. Tegyük a tálca mellé, mert később még szükségünk lesz rá. Vegyünk elő egy konyharuhát, és egy adag felesleges evőeszközt. Tetszőleges módszerrel építsünk belőle sátrat a tálca fölé ezek segítségével. Ha ezzel kész vegyünk nyissuk ki az ablakeszencia üvegcséjét, majd gyorsan tegyük a sátor alá. Fontos, hogy a párkányra nehogy ráöntsük, mivel rendkívül mérgező! Hagyjuk neki egy percet, hogy kifejtse a hatását, majd gyorsan hajítsuk ki az ablakon. Ha senkit nem találtunk el utánadobhatjuk a konyharuhát is. Mivel a mérgező eszenciával átitatott párkány nem lenne fogyasztható, ezért tegyük a kamrába, és hagyjunk neki egy hónapot, hogy kiszellőzzön. Ha ezek után nem feledkeztünk meg róla vegyük ismét elő, és folytassuk a recept elkészítését. Egy előre odaégetett serpenyőbe dobjuk bele a gümjong zsírt, hadd sercegjen. Amíg ez tart vágjuk össze a kalmárhagymát és keverjük össze a párkánydarabokkal. Az így elkészült egyveleget dobjuk a serpenyőbe, majd alaposan szórjuk meg martaléksóval. Süssük addig, amíg jól meg nem pörkölődik. Ha akarjuk nyomhatunk a tetejébe a pajorpüréből, ha még maradt, és úgy tálaljuk a gyanakvó vendégeinknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése