2015. január 31., szombat

Narancslétea zsíros kopoltyúaprólékkal

Szerbusztok ködmönkéim!
Többen panaszkodtatok, hogy folyton csak az otthon történeteit mesélem nektek, és recepteket már nem is írok a webnaplómba. Hogy lássátok ki mint veti dolgát, most leírom nektek egy kellemes téli nassolnivaló receptjét.

Hozzávalók:
- egy karton gyömöri narancslé
- fél kila kristályporc cukor
- egy jó tépésnyi közönséges gaz
- egy száknyi kárászkopoltyú
- három késhegynyi harkonzsír
- néhány adag falusi sósbors

Először vegyük fel műszálas kötényünket, hogy megvédje a hirtelen kifröccsenésektől a ruhánkat. Az elkészítést rögtön kezdjük a narancslétea főzésével. Egy serpenyőt kenjünk be alaposan kristályporc cukorral. Én a malacporcból készített kristályporcot szeretem a legjobban, de ha másmilyet teszünk bele az sem baj. Csak arra figyeljünk, hogy jó vastagon kenjük vele a serpenyőt, hogy a tea elég sűrű legyen. A kristályporc már eleve cukrozott, de aki nagyon édesen szereti a teát, az még tehet bele egy kockacukrot is a biztonság kedvéért. Bontsuk fel a narancslé kartonját, és töltsük a serpenyőt kicsordulásig. Ha feltöröltük a felesleget gyújtsuk be a kályhát a házunkban. Ez azért kell, hogy ne fagyoskodjunk főzés közben, de ha nincs kályhánk, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk. Utána kezdjük el a teát közepes lángon melegíteni. Mikor már kezd rottyanni a narancslé tartsuk magunk elé a kötényünket és lassan morzsoljuk bele a közönséges gazleveleket. Ha már jó morzsolt lett, próbáljuk a kötényünkről a serpenyőbe szórni. Ettől lesz a narancslének tealátszata. Ha ezzel megvagyunk vegyük le a gázról a serpenyőt, és tegyük félre gőzölögni.
A kopoltyúaprólék elkészítése nagyon egyszerű, csak egy kis türelemre van hozzá szükség. Vegyünk egy lábast ha nem lenne, egyébként pedig vegyük elő a sajátunkat a konyhaszekrényből. Kenjük be az abroszt harkonzsírral, és borítsuk rá a kárászkopoltyúkat. Egy éles pengéjű késsel vagdaljuk apróra a kopoltyúkat, de vigyázzunk, hogy az abroszt ne szeleteljük fel. Ha már elég apróra vágtuk, zsírozzuk be a kezünket is, majd moncsoljuk össze az aprólékot. Végül szórjuk meg sósborssal amennyire csak nem sajnáljuk. Az ízléses falatokat dobáljuk a lábasba, és alacsony tempóban pirítsuk üregesre. Az így elkészült zsírban pirított kopoltyúaprólékot, a narancslé tea mellett tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése