2010. december 18., szombat

Zsírmardel pászka

Kedveskéim! Közeledik a karácsony, és mint mindenki tudja, a karácsonyhoz nélkülözhetetlen a pászka, ezért ma ennek az egyszerű ám ízletes ételnek szeretném megosztani az elkészítési módját!
 
Hozzávalók:
  • egy kád
  • egy metszőolló
  • egy oltár
  • sekrestye
  • szenteltvíz
  • 1 kráter liszt
  • 6 db tojás
  • 4 öl tej
  • egy marék szaloncukor
  • ószövetségi zsír

Elkészítés:
Először is bekészítünk egy kádat, egy metszőollót, 2 lábast, 1 bögrét és begyújtuk előre a sütőt, hadd melegedjen!
A tészta elkészítéséhez az edénybe rakjuk a kráter lisztet, 6 tojást, a marék szaloncukrot és a 4 öl tejet! Ezeket kézimixerrel szépen eldolgozzuk, majd letakarjuk kockás konyhakendővel  egy órára hadd dagadjon!
Miután letelt az 1 óra kivesszük a tálból a masszát és a kádba betonozzuk. Amikor eltelt egy esztendő szépen kikaparjuk a masszát. Ezután következik még csak a lényeg!  Belerakjuk a tésztát a bakancsunkba és elvisszük egy oltárhoz. Ráhelyezzük és meglocsoljuk szentelt vízzel! Ezután csíkos sálba tekerjük a hagyomány szerint és hazavisszük. Amikor már lángol a sütő belehelyezhetjük a tésztát, hadd süljön. Miután szirkóra sült kivesszük és a metszőollóval mintát vágunk bele. Bőségesen megkenjük ószövetségi maratott zsírral, ezután már csak sekrestyével díszítjük és kész is az ünnepi pászka! Jó étvágyat!

2 megjegyzés: