2010. október 29., péntek

Zsírpárnás áfonyapörkölt

Sikerült pár oldalt letisztítanom a könyvecskémben, így újabb receptet oszthatok meg veletek. 
 
Hozzávalók:
  • egy kalap áfonya
  • négy szelet talpzsír
  • három közepes ligatúra
  • egy lépték tejszín
  • fél kút víz
  • két komód lisztharmat
  • egy kivénhedt párnahuzat
  • másfél talár üszög

Elkészítés:
Az áfonyát tegyük bele egy mozsárba, és törjük szép apró csimbókokra. Az így kapott pépet öntsük át egy tálba. Adjuk hozzá tejszínt, és a lisztharmatot, majd az óramutató járására merőleges irányban fél óráig kevergessük. Ha már érezzük az izomlázat, akkor öntsük fel egy kis vízzel. Általában fél kiló áfonyás keverékhez egy szitányi víz kell, de szükség esetén többet is hozzáadhatunk. A tálat fedjük le celofánnal, és tegyük fel a TV tetejére érni. A zsírt szórjuk meg üszöggel és litatúrával, és töltsük bele a párnahuzatba. Fontos, hogy az oldalát varrjuk be, nehogy még evés előtt kiszökjön belőle az eledel. Mire elkészülünk, addigra a zsír már bizonyára beért. Vegyük le az edényről a celofánt, és az áfonyát öntsük a zsírral töltött párnára. Az így kapott ételt az asztalra csapva tároljuk.

8 megjegyzés:

  1. csókolom Mária néni! Tessék mondani, az "egy kalap áfonyánál" a kalapot meg kell előtte mosni?

    VálaszTörlés
  2. Hát kedveském, embere válogatja. Én nem szoktam megmosni, mert szerintem különleges zamatot köcsönöz neki, ha enyhén zsíros kalapba szeded. Persze Teréz folyton azt mondja, hogy ez nem higiénikus, mert tele van baktériummal. Ugyan már! Ő biztosan azt hiszi, hogy még a mikroszkópikus szennyeződéseket is látja.

    VálaszTörlés
  3. Jó estét! A Zsír zselé receptjét szeretném majd megtudni?:) Ha lehetséges persze...

    VálaszTörlés
  4. Hát persze aranyoskám, amint hazaértem a kirándulásról közzé teszem!

    VálaszTörlés
  5. Hülye fake-recept blogok...

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen, mi az a fake? Csak nem a fakanál rövidítése? Az tényleg nagy butaság lenne, ha valaki a fakanalat is belefőzné az ételbe. Igaz egyszer nagymamámnak beleesett a szemüvege a csirkekompótba, amikor főzte. Jaj, szegény hetekig kereste. Végül aztán megtalálta, amikor kinyitotta a megfelelő üveget.

    VálaszTörlés
  7. Névtelen valószínűleg nem értékeli Marika néni humorát és a nagyszerű megfogalmazásokat :)

    VálaszTörlés
  8. Hát bizony, az uram is mindig mondogatta, hogy remek humorérzékem van. Egyszer sikerült alaposan megtréfálnom, amikor fordítva tálaltam neki a levest és a főételt. Micsoda vidám idők voltak azok!

    VálaszTörlés