2010. október 19., kedd

Sült tanya

Ezt a remek ételt gyakran készítette a nagymamám, amikor meglátogattuk Sátormeningváron. Sajnos az eredeti alapanyagok közül már nem szerezhető be mind, így néhányat helyettesítenem kellett a modern megfelelőikkel.

Hozzávalók:
  • 2 kg nyers tanya
  • egy szekercényi bársonyos tekezsír
  • két evőkanyál sekrestye
  • két közepes süllő
  • egy ótvaros seb
  • három lapát salak
  • 1,5 decibel salétrom
  • egy marék kaszanyűg bükköny

Elkészítés:
A nyers tanyát háromszor kikloffoljuk, kisebb szeletekre vágjuk, salétromba mártjuk, és salakba panírozzuk. Aki szereti megszórhatja egy kis sekrestyével is. Az így előkészített ínyenc falatokat 243 °C-ra melegített serpenyőbe helyezzük, és saját zsírjában egy órán át fröcsögtetjük. Amíg a tanya sül, előkészítjük a süllőket. Aki úgy szereti az megpucolhatja, de egészben is fogyasztható. Az elkészítése a következő módon zajlik: Az erősen bűzlő süllőket bekenjük tekezsírral, és reszelünk rá a sebből. A szájába ízlés szerint tehetünk egy kevés kaszanyűg bükkönyt. Az így előkészített süllőt helyezzük a serpenyőbe szépen feketedő tanya mellé. Ha nagyon száraznak tűnik még adhatunk hozzá egy kevés tekezsírt. 5 perc sütés után elkészül a Sült tanya. Jó étvágyat kívánunk!
 

1 megjegyzés:

  1. Az előző kommentre a válasz meggyőző és frappáns volt, úgyhogy úgy gondoltam továbbra is olvasgatom ezeket a csodás recepteket!
    Üdv:DW

    VálaszTörlés