2010. október 15., péntek

Zsírhab

A zsírbó recept említi a zsírhabot, mint a sütemény díszítő elemét. Jobbnak láttam, ha azt is felteszem, hátha valaki úgy szereti. Ez a zsírhabnak egy saját változata, amit még a nagymamámtól, Anne Karamelisieren-től tanultam.

Hozzávalók:
  • egy mikron füles zsír
  • egy aszalt bálnabébi
  • polietilén
  • porhanyós bányazsír
  • sarokpenész

Elkészítés:
A füles zsírt felfőzzük bő sós vízben, és hagyjuk kihűlni. Az aszalt bálnabébiből és a polietilénből szőrme finomságú csirkegulászdát keverünk. Ezt a zsírra öntjük. Amikor ez elrévült, megszórjuk bányazsírral. A sarokpenészt centrifugában finomra keringetjük. Hozzáöntjük a masszát, és gályarabokkal habosra kevertetjük. Tálalás előtt egy hónapig hagyjuk folyékony nitrogénben torhadni.
Jó gyomorrontást kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Kedves Özv. Kalocsai Mária!

    Köszönjük, hogy rendszeresen megörvendeztet a finomabbnál finomabb ételek elkészítésének leírásával. Igyekszünk a receptnek megfelelően elkészíteni őket, de sajnos még így is azt érezzük néha hogy nem sikerült teljes hitelességében ugyanazt az ízvilágot előteremteni mint amit a recept sugall. Sokat segítene a dolgon ha néhány képpel illusztrálva megtekinthetnénk az ön által elkészített ételeket, vagy akár a készítés fázisait is.

    Szivélyes üdvözletünket küldve előre is köszönettel!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kedves szavakat aranyoskám! Sajnos képekkel egyelőre nem szolgálhatok, hiszen ezek a kiváló receptek nagyrészt az én saját feljegyzéseimben vannak már csak meg. De tudom ajánlani Barcy Schmalz remek zsírreceptkönyvét, amiben illusztrációk is vannak. Nem tudom, hogy kapható-e még, az utolsó kiadás 1979-ben jelent meg, a Schmalz und Schwarz kiadó gondozásában.
    Persze majd én is igyekszem lefotózni őket ha elkészítem valamelyiket.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Marika!

    Annyira örülök, hogy rátaláltam a blogjára!A minap a feleségem azt mondta, hogy szeretné, ha valami zsírosabbat készítenék neki, nem folyton ilyen zöldségekkel tömném! Lenne egy kérésem, kedves Marika drága letudná írni a zsíros kenyér receptjét? Nagyon hálás lennék!

    Üdvözlettel: Alex

    VálaszTörlés
  4. Szerbusz aranyoskám!
    A legjobb helyre jöttél. Van egy saját készítésű zsíroskenyér receptem, amit még Uta Grünwaltzer nénikém hagyott rám '45-ben. Ez biztosan ízleni fog a menyecskédnek, és jobb formába hozza. Nem ígérem, hogy ma felteszem, de holnap biztosan előkerítem neked!

    -Márika néni

    VálaszTörlés