2011. augusztus 11., csütörtök

Zsírgedva, sajtos zsírcölöpökkel

Hozzávalók:
 • 1 láb medvetalp
 • 23 hüvelyk zsírfangli
 • 2 akó márványzsír
 • 1 fésű zsírgedva
 • 5 lábfej brazíliai bikacsök
 • 4 doboz gyomorszelence
 • 1 vekni ómassai szénhordósajt
 • 5/4 csipet füstölt körömgerezd
 • 1 liter témai mártásreszelék
 • 4 labanc karácsonyi szalvéta

Elkészítés:
Egy kisebb lábasba merjünk 25 marék vizet, majd szórjuk bele a gyomorszelencét és a mártásreszeléket. Fűszer gyanánt belevághatjuk a medvetalpról a karmokat, a többi részére nem lesz szükségünk, nyugodtan kihajíthatjuk. Vegyünk 9 szalvétát, és áztassuk be az így elkészült mártásba. Amíg a szalvéták porhanyósodnak foglalkozzunk a zsírcölöpökkel.
Egy vágódeszkára csapjuk rá a márványzsír felét. Tömjük meg körömgerezdekkel, és vágjuk rá hatszögletű szénhordósajt-darabkákat. Egy kicsit gyurmázzunk vele, majd vegyünk fel egy jó műszálas kötényt. A zsírpacnit tegyük a kötényünkbe, és fogjuk össze. Kérjük meg egy családtagunkat, hogy mérjen ránk 13 közepes erősségű ütést, hogy így megpuhítsa meg a zsírkeveréket. Fontos, hogy az ütéseket ne a fejünkre, hanem a hastájékra mérje, hiszen ott található a kötényünkbe göngyölt zsír. Miután kissé kiszűnt a fájdalom, tápászkodjunk fel a padlóról vegyük ki a kellemesen porhanyós zsírkeveréket a kötényünkből, és tegyük vissza a vágódeszkára. A szétázott szalvétákat tegyük az asztalra, és mindegyikbe tegyünk egy csobolyónyit a zsírkeverékből, majd göngyöljük fel őket. A még kissé bizonytalan formájú zsírcsallérokat a brazíliai bikacsökkel klopfoljuk cölöpformájúra. Ha kész vannak, helyezzük őket egy előre elmosogatott tálba, és kenjük meg bőségesen zsírgedvával. Forró napon 30 óráig süssük a zsírcölöpöket. Ha készen vannak ízlés szerint zsírfanglival a kamrában tároljuk.

4 megjegyzés:

 1. Kedves Mária!

  Szeretnék köszönetet mondani a receptekért. Az unokáim rajonganak a zsíros ételekért és mióta ráleltem az oldalra mindennap meglepem Őket valamelyik zsíros ételkölteményeddel.
  Mióta ezt a harmónikus étrendet követik sokkal jobb a közérzetük, bár a súlyuk jelentősen gyarapodott és sokat panaszkodnak a szívükre, de mint Édesanyám mondta volt: ami nem öl meg az megerősít!

  Köszönettel: Bánkúti Teréz Magdolna

  VálaszTörlés
 2. Meg ilyeneket mondassz?

  VálaszTörlés
 3. Kedves Névtelen! Nagyon örülök, hogy az unokái élvezik a zsírban gazdag étrendet. Nem is árt nekik, ha kicsit gyarapodnak, hiszen ebben a nagy válságban jó, ha az ember felhalmoz némi tartalékot.

  VálaszTörlés