2011. augusztus 9., kedd

Zsírkréta torta

Ma reggel a zsírosbödönjeimet rendezgettem, és az egyik alatt egy nagyon finom zsírdesszert receptjére bukkantam, amit még a nagymamám főzött nekünk. Rendkívül egyszerű, mégis ízletes sütemény, ami minden korosztály szívébe belopja magát.

Hozzávalók:
  • 3 doboz zsírkréta (lehetőleg színes)
  • 4-5 kg fóka faggyú
  • 1 merőkanál reszelt szárított disznó bőrke
  • némi aggpusztai borbélyzselatin

Elkészítés:
A fóka faggyút vágjuk apró kockákra, majd jól gyúrjuk össze az egészet labdaszerűre. Mángorló fával addig üssük, amíg 5-6 cm vastagságúra ki nem lapul. Ezután a zsírkrétákat vízszintesen szurkáljuk bele, szépen körbe az oldalán. Jó hosszú zsírkréta kell, hogy a közepéig bemenjen. Ha esetleg túl rövid zsírkrétát vettünk, akkor többet is beszúrhatunk egymás után. Ha ezzel készen vagyunk, szórjuk meg a reszelt disznóbőrkével, és öntsük le az egészet borbélyzselatinnal. Tegyük be az egészet mikróba. A legnagyobb fokozaton addig süssük, amíg a belsejében lévő zsírkréták meg nem puhulnak, és már kész is a csodálatos torta. Felszeleteléskor különös látványt és élményt nyújtanak a színes krétakarikák a tortában!
Kissé visszahűtve, körülbelül 17,6 °C-os hőmérsékleten tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése